Effecten opgave en acties
Effecten - Wat willen we bereiken?
De publieke ruimte ziet er verzorgd en aantrekkelijk uit en nodigt alle leeftijdsgroepen uit om er te verblijven, recreëren en te ontmoeten.
Inwoners voelen zich verbonden met hun woonomgeving en voelen zich thuis; de omgeving is schoon en veilig.
De inrichting en het onderhoud van de openbare ruimte is duurzaam en klimaatstress-bestendig.
Opgave - Wat moeten we verbeteren?
Biedt inwoners meer kans om actief deel te nemen aan de vormgeving van hun woonomgeving en de verantwoordelijkheid te nemen voor het beheer.
Verbeter de afvalscheiding.
Richt de buitenruimte klimaat-adaptief in.
Bevorder de biodiversiteit.
Acties - Welke acties gaan we daarvoor uitvoeren?
De normale werkzaamheden zoals het aanleggen en onderhouden van de buitenruimte conform het Kwaliteitsplan Openbare Ruimte/Integraal Beleidsplan Openbare Ruimte. Het gescheiden inzamelen van grondstoffen, de uitvoering van het Gemeentelijk Rioleringsplan, de meerjarenplanning van het planmatig onderhoud en vervanging, beheer van het oppervlaktewater, beheer van de begraafplaats en verkoop/handhaving snippergroen.
Daarnaast worden er jaarlijks extra acties uitgevoerd. Voor het begrotingsjaar 2020 zijn dit de volgende acties:
Aanpassen bermonderhoud:
Aanleg en -onderhoud van bloemrijke en insecten aantrekkende bermen.
Nieuw grondstoffenbeleid implementeren
Landelijke doelstellingen proberen te behalen door meer te communiceren, stimuleren van en handhaving op afvalscheiding en nieuwe mogelijkheden en technologieën onderzoeken.
Inwoners en ondernemers betrekken bij onderhoud en de inrichting van de buitenruimte.
IBOR implementeren en opstellen beheerplannen
In het kader van vergroten van grip op beheer (Assetmanagement) is het van belang om voor de verschillende ‘Assets’ zoals wegen, civiele kunstwerken, straatmeubilair, watergangen en speelvoorzieningen beheerplannen op te stellen. Dit is nodig om op basis van nieuwe ontwikkelingen en functies efficiënte keuzes te maken voor het beheer. In deze beheerplannen komt de doorvertaling wat we gaan doen in de uitvoering om de gewenste ambities zoals die gesteld zijn in het IBOR te halen en wat de kosten hiervan zijn. Deze plannen worden aan de hand van effectgestuurd beheer opgesteld.
Beleidsmedewerker Openbare ruimte
Het Assetmanagement wordt verder ontwikkeld om steeds beter grip te krijgen op het beheer van het gemeentelijk kapitaal en de keuzes die hierbij gemaakt kunnen worden. Het is daarbij van belang dat beleid en de regie (accounthouderschap) bij de gemeente belegd wordt bij een beleidsmedewerker Wegen, Groen en Water. Op dit moment is er bij de gemeente geen kennis en capaciteit in huis over deze beleidsvelden. Na een aantal jaar Duoplus en de scheiding van beleid en uitvoering gaan we nu merken dat daar een gat ontstaat. Dat deze behoefte zou ontstaan is meteen al onderkend erkent bij de start van Duoplus en opgenomen als 'rafelrand'. Met het nieuwe IBOR en het opstellen van beheerplannen is dit het goede moment om de sturing en regie bij de gemeente te borgen.
In de paragraaf Onderhoud kapitaalgoederen wordt aangegeven welke projecten voor planmatig onderhoud gepland staan voor 2020.