Effecten opgave en acties

Effecten - Wat willen we bereiken?

  1. Met voldoende werkgelegenheid in onze gemeente en directe omgeving is Uithoorn een aantrekkelijke woongemeenschap.

  2. Er zijn voldoende voorzieningen voor de inwoners en bezoekers.

  3. De sierteeltsector is toekomstgericht en levensvatbaar.

Opgave - Wat moeten we verbeteren?

  1. Intensiveer de samenwerking tussen en met de lokale ondernemers.

  2. Versterk de kwaliteit van het dorpscentrum.

  3. Stimuleer het behalen van de duurzaamheidsdoelstellingen bij ondernemers.

Toelichting op a : Werkgelegenheid in de gemeente draagt bij aan de levendigheid en het voorzieningenniveau. Hiermee wordt voorkomen dat Uithoorn een zogenaamde ‘slaapstad’ wordt. Daarnaast geeft het de mogelijkheid voor inwoners om dicht bij huis te werken, met weinig reistijd.

Acties - Welke acties gaan we daarvoor uitvoeren?

Voorzetten reguliere werkzaamheden:
Dit betekent dat we de overleggen met het georganiseerde bedrijfsleven zoals Stichting Uithoorn in Bedrijf (SUB), VBA-Zuid, Stichting Promotie Uithoorn en de Kwakel (SPUK) en Stichting Ondernemersfonds Uithoorn voortzetten. Tevens bezoeken we nieuwkomers of bedrijven met een bijzondere betekenis voor Uithoorn. We geven vorm en uitvoering aan de economische agenda van de Amstelland- Meerlanden (AM) en de Metropoolregio Amsterdam. We dragen bij en nemen deel aan de overleggen en uitvoeringsagenda van de Greenport Aalsmeer.

Om de doelstellingen te bereiken in deze raadsperiode zullen daarnaast jaarlijks extra acties worden uitgevoerd. Voor het begrotingsjaar 2020 zijn dit de volgende acties:

Verbeteren van de relatie met en tussen lokale ondernemers:
We willen met een accountmanager bedrijven graag een duidelijk aanspreekpunt hebben voor ondernemers, een aanjager zijn voor verbindingen en ideeën, oplossingen op het gebied van duurzaamheid stimuleren, nieuwkomers wegwijs maken in onze gemeente, verbinding leggen met werk en inkomen en we willen zo veel mogelijk belemmeringen wegnemen.

Integraal uitwerkingsplan dorpscentrum:
De voorbereiding van de realisatie van de nieuwe groene infrastructuur zal worden afgerond met een aanbesteding en gunning van de werkzaamheden. Naar verwachting is de start van de aanleg aan het einde van 2020 een feit. Het komende begrotingsjaar wordt ook benut om ontwerpen te maken voor de herinrichting van de openbare ruimte. Vanzelfsprekend is er weer veel ruimte voor participatie. Er zijn twee bouwlocaties in het centrum: de Irenelaan en het Schansgebied. Het begrotingsjaar wordt tevens gebruikt om de stedenbouwkundige uitwerking van deze locaties duidelijker in beeld te krijgen en een ontwikkelaar te selecteren die realisatie een stap dichterbij brengt.

Duurzaamheidsagenda:
Voor het deelprogramma ‘Ondernemen’ zijn bijvoorbeeld de onderwerpen energietransitie en circulaire economie van belang. Met name in de glastuinbouw is relatief veel energiewinst te halen.

Actualiseren economische visie:
De economische visie moet geactualiseerd worden. Dit gaat gelijk op met het opstellen van de omgevingsvisie die al het beleid voor de fysieke omgeving integraal omvat. De vorm waarin het actualiseren van de visie plaatsvindt moet hierin passen. Daarnaast wordt een uitvoeringsprogramma opgesteld. De eerder genoemde vernieuwing van het horecabeleid en een geactualiseerde visie op het detailhandelsbeleid zijn de eerste bouwstenen van de vernieuwde economische visie.

Verbeteringen glastuinbouw:
In Greenport verband werken aan de realisatie van CO2 leidingen en warmtenet. Dit doen we in het kader van duurzaamheid en toekomstbestendigheid.

Uitvoering Greenport visie
Vanuit de ruimtelijke visie Greenport visie zijn binnen het programma Wonen visies ontwikkeld voor het kernglastuinbouw- gebied en de “ruilverkaveling”. Binnen de kaders van deze visies wordt meegewerkt aan wijzigingen van het bestemmingsplan, mits een anterieure overeenkomst met de gemeente wordt gesloten.

Stel uw document zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd

Direct downloaden


Volledige pdf