Effecten opgave en acties

Effecten - Wat willen we bereiken?

  1. Uithoorn is een aantrekkelijke woongemeenschap waar geweld, overlast en onveilige situaties niet acceptabel zijn.

Opgave - Wat moeten we verbeteren?

  1. Vergroot de inwonersbetrokkenheid en de preventie.

  2. Voorkom escalatie van complexe casussen.

Toelichting: Uit veiligheidscijfers blijkt dat de afgelopen jaren minder inbraken, overvallen en straatroven zijn gepleegd. Dat is een positieve ontwikkeling. Inwoners geven echter aan dat ze zich soms nog steeds onveilig voelen. Ook hebben we in Uithoorn relatief veel gevallen van overlast. Hier willen we de komende vier jaar meer aandacht aan besteden.

Acties - Welke acties gaan we daarvoor uitvoeren?

  • Doorontwikkeling van participatie/preventie
    De gemeente heeft in haar beleid opgenomen dat inwoners en ondernemers (deels) verantwoordelijk zijn voor hun eigen veiligheid. In 2019 is een plan ontwikkeld om vanaf 1 januari 2020 met een wijkveiligheidsaanpak te gaan werken in een tweetal pilot wijken.

  • Doorontwikkeling van de verbinding tussen veiligheid en zorg
    We zien dat er steeds meer onderwerpen zijn op het snijvlak van veiligheid en zorg; te denken valt aan de aanpak van personen met verward gedrag. Om hiermee aan de slag te gaan is het van belang dat er een goede verbinding is tussen de thema’s veiligheid en zorg.

  • Structureel inbedden van de aanpak van georganiseerde criminaliteit (ondermijning)/verder uitbouwen van de bestuurlijke aanpak
    Ondermijning is een thema dat landelijk steeds meer aandacht krijg. De opgeleverde ondermijningsbeelden laten zien dat we hier ook in Uithoorn mee aan de slag moeten. In 2019 zijn de eerste stappen gezet om dit structureel in te bedden in de organisatie. In 2020 zal dit verder ingebed worden waarbij de nadruk vooral komt te liggen op het voorkomen van georganiseerde criminaliteit; bijvoorbeeld door de wet Bibob intensiever toe te passen.

  • Wet verplichte GGZ; vanaf 1 januari 2020 treedt de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg in werking. Door de invoering van deze wet krijgt de gemeente meer bevoegdheden op het gebied van verplichte geestelijke gezondheidszorg. In 2020 zal dit binnen de organisatie ingebed moeten worden.

  • Doorontwikkeling verbinding met het Actiecentrum Veiligheid en Zorg
    Het Actiecentrum Veiligheid en Zorg zal een steeds belangrijkere partner worden voor de gemeente. Nu wordt er al aangesloten bij het thema radicalisering en de Top 1000 aanpak, maar in 2020 zal deze aansluiting mogelijk versterkt worden.

Stel uw document zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd

Direct downloaden


Volledige pdf